Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Akevittene våre: Noe for en hver smak

Listen over de norske fatmodnete akevittene er lang, og denne gang skal vi ta for oss fire varianter der den ene passer godt til rakefisk, mens to minner om lyse dager med sommerlige temperaturer. Til smakskommentarene har vi som vanlig fått hjelp av sensoriker Elin Ellann, Arcus.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter
 
Morsa 1833
Selv om rakefisksesongen kke varer året rundt for de fleste, må vi bruke noen linjer på å beskrive Morsa 1833. Akevitten er tilpasset tradisjonelle norske retter og flere mener at den faktisk slår Oplandske Rakefisk Aquavit, men her er selvsagt meningene delte, og det kommer også an på hvor moden fisken er. I 1833 var Moss Norges ledende brenneriby med en årlig produksjon på én million liter sprit, noe som utgjorde mer enn en tredjedel av landets totalproduksjon. Åtte år etter var det hele 81 brennevinsutsalg i byen og året etter, i 1842 ble «Maadeholdets venner» stiftet. Medlemmene hadde ikke lov til å drikke mer enn tre drammer daglig! Det var familien Gerner som ble mest berømt av brenneriinnehaverne, og «Gernersk Karveakevitt» var et begrep i 1830-årene. Det er derfor ikke så merkelig at Morsa Aquavit er produsert etter en original Gerner-resept fra 1833 med det samme krydderbildet som den gang. Karven er noe dominerende, og den har med seg en anelse fusel for å balansere det sterke karvepreget. Akevitten føles rund og bløt etter 12 måneder på fat, og fatlagringen gir også akevitten toner av eik og vanilje. Alkoholinnholdet er 40 volumprosent. I dag har Morsa-akevitten en egen venneforening som teller mange hundre medlemmer. Mange av disse samles til den årlige «Morsavandringen» som går på gamle brenneritomter i Moss – selvsagt med innlagte smaksprøver.
 
Gilde Skalldyrs Aquavit
Gilde Skalldyrs Aquavit med frisk dill er en spesialakevitt som passer til krabber og andre skalldyr. Speket og gravet fisk kan også stå på menyen når denne akevitten tas fram. I følge EUs regler skal hovedkrydderet i det som kalles akevitt enten være karve eller dill, og her er det dillen som setter smak. Nå er ikke dette den eneste akevitten som inneholder dill, og en kan merke seg at også dillen inneholder karvon, en forbindelse vi finner i karve. I dill finnes en del flyktige aromakomponenter, noe som gjør at denne akevitten kan miste litt av spensten dersom den blir stående med for mye luft på flaska. Et godt råd er derfor å helle den over på mindre flasker etter hvert som restvolumet synker. Også dillakevitten har et kort opphold på fat bak seg, nærmere bestemt tre måneder. Dette for at dillaromaene skal «sette seg» og gå sammen med de andre krydderne i blandingen. Et godt tilslag av grønn dill gir et snev av bitterhet, noe som passer godt til skalldyrsmaken. Alkoholstyrken er 38 volumprosent, noe som gjør at dillkarakteren kommer godt fram. Samtidig overdøves ikke smaken i maten. Fargen er lys gyllen, og smaken er mild og avrundet. Anbefalt serveringstemperatur er 12-14 °C.
 
Løitens Sommer Aquavit
Når de lyse nettene blir lange, er det tid for Løitens Sommer Aquavit. Som navnet tyder på, er akevitten basert på den gamle Løiten-resepten, men noen justeringer har tilpasset drikken til den lyse årstiden. Et fatopphold mellom seks og ni måneder har gitt en avrundet akevitt som passer både til fisk, skalldyr og lyst kjøtt. Samtidig har den norske spekematen nok vært i destillatørens tanker da akevitten ble kreert. Dersom det er svært varmt, kan akevitten serveres ved rundt 16 °C, men da mister vi selvsagt litt av smaksopplevelsen. Løitens Sommer Aquavit er lys gyllen i farge og lukter av sitrus og vanilje. Den har også mye vaniljetoner i ettersmaken og er en bløt akevitt. Dette er gjort ved å tilsette 5,5 gram sukker per liter. Alkoholinnholdet er 40 volumprosent.
 
Løiten Export Aquavit
Da en får Løiten Export på halvliters plastflaske (PET), er dette gjerne fast reisefølge for akevittelskeren som reiser utenlands med fly – både fordi akevitten er god og fordi en slipper å dra på tung glassemballsje. Løiten Export er som en kan ane av navnet, bygget på en gammel Løiten-resept. Akevitten kom på markedet da det ble bestemt at en skulle ta Løiten Linie ut fra eksportmarkedet og taxfree-butikkene (det var så vanskelig for utlendinger å forstå at Norge kunne ha to forskjellige linjeakevitter i salg…). Akevitten ble lansert i 1992 i lokalene til Løiten Brænderi, i dag kjent for mange gjennom omvisningsteateret «En akevisitt». Løiten Export er noe mer nøytral enn storebror Løiten Linie som har vært på de sju hav, og tanken er at den også skal falle i smak hos langveisfarende som besøker Norge. Akevitten har en elegant og kompleks krydderstil kombinert med litt sitrus og sherry, noe som kjennes i duftbildet. Løiten Export har ligget på brukte sherryfat i seks til ni måneder og er avrundet med 8,5 gram sukker per liter. Den har en lys gyllen farge og dufter av krydder og noe sitrus. Akevitten føles lett i munnen og har en ettersmak av krydder. I matveien passer den til grillet laks, gravet og speket fisk, og den skal selvsagt serveres romtemperert. Alkoholstyrken er 40 volumprosent.


 tilbake