Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Akevittene våre: En som passer for meg?

I «Akevittene våre I» presenterte vi de «fire store». Så kom «Akevittene våre II» med akevitter som passer til kaffen. Her kommer fire nye akevitter som du kanskje ikke kjenner så godt. Til smakskommentarene har vi fått hjelp av sensoriker Elin Ellann hos Arcus.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter
 
Dette knippet med akevitter passer til litt av hvert, og det er slett ikke gitt at alle har samme oppfatning av smakene. Derfor: Prøv og døm selv.
 
Gilde Taffel Aquavit
Gilde Taffel ble lansert i 1957 og er «klar som vandet i de norske elve, den er frisk som sneen i fjeldet, den er varm og ærlig som det norske sind» – om en skal tro en avisartikkel i Berlinske Tidene fra hine år. Da akevitten kom på markedet var den tappet på den spesielle Gilde-flasken som vi blant annet kjenner fra Gilde Non Plus Ultra. Flasken stammer fra årene rundt 1760 og har rektangulære sider og bunn. Grunnen til «kantine»-navnet er at den passet i tidligere tiders inndelte skrin til reisebruk, såkalte kantiner. Siden har Gilde Taffel blitt tappet på noe rimeligere flasker – uten at det har gått ut over kvaliteten. Dette er en akevitt med mye smak og duft. Den har ligget på svært gamle og velbrukte fat fra tre til seks måneder og er av de akevittene som har kortest modningstid. Likevel bidrar modningen til at krydderne går godt sammen uten at fataromaen overtar og den er godt avrundet med sine 37,5 volumprosent alkohol og sukkerinnhold på 2,6 gram per liter. Fargen er bortimot vannklar. Gilde Taffel er en klar akevitt med sterk lukt av krydder, særlig anis og karve, også noe sitrus kan merkes i luktbildet. Akevitten har en kraftig og lang ettersmak som hovedsakelig preges av krydder. Gilde Taffel Aquavit passer til skalldyr, krabbe og kreps samt bacalao. Selv om den har en anbefalt serveringstemp. på 4–5 °C, er det ved romtemperatur vi kjenner alle nyanser.
 
Fru Lysholm Aquavit
Denne akevitten er laget over en klassisk Lysholm-reseptur og ble kreert i 2001 for å hedre Fru Catharina M. Lysholm. Kryddermeng-den er moderat og smaken er mild og harmonisk og akevitten er et godt alternativ for den som ikke liker de tungt krydrete akevittene. Det sies at denne akevitten er spesielt tilpasset kvinnene – som mener at god akevitt slett ikke behøver å være så sterk. Fru Lysholm er lagret på brukte sherryfat, noe som gir vaniljetoner i smaken. Akevitten passer til tradisjonelle norske retter som skinkestek, ribbe kalkun, og alkoholinnholdet er 38 volumprosent. Da Fru Lysholm ble lansert, var det kun invitert kvinner med Angelika Florvaag fra Arcus og president i Norske Akevitters Venner, Anne-Lise Mellbye i spissen. Angelika Florvaag var også involvert i arbeidet med å skape kvinnenes akevitt. Fru Lysholm er en lys gyllen akevitt med lukt av vanilje og noe krydder. Den har en bløt ettersmak med vaniljetoner, og akevitten føles behagelig i munnen uten å bli for slapp.
 
Skipper Worse Aquavit
– er «en dram til de muntre lævemend og kvinder» som ble lansert i Stavanger i 1999. Skipper Worse kan gjerne nytes som skotsk maltwhisky; bar, on-the-rocks eller sammen med øl. Dette på grunn av smakstilsetningen fra norsk malt dyrket av Hognesaunet Såinnhuslag ved Stjørdal i Nord-Trøndelag. De benytter en spesiell tørkemetode for maltet som ble oppfunnet av kelterne og ført til Norge av vikingene. Kelterne fant ut at røyk fra or vart minst giftig, og røykingen har gitt maltet en røykkarakter som også tydelig kjennes i akevitten. Det er derfor ikke helt galt å kalle Skipper Worse Aquavit en bar-akevitt. Med fem års modning på gamle fat, har vi fått en kraftig akevitt til tross for bare 38 volumprosent alkohol. Den er likevel moderat krydret slik at karven ikke skal ta over for det røykte maltpreget. Skipper Worse er en mørk gyllen akevitt med tydelig røykkarakter i duften, og krydder kan også merkes. Ettersmaken domineres av røykkarakteren, men med vanilje som avslutning. Skipper Worse kan brukes til mat som ikke har for kraftig røykkarakter. Prøv for eksempel nyrøykt brisling eller sardiner i olivenolje.
 
Gammel reserve
Gammel Reserve så dagens lys i 1927 og er en «blandingsakevitt» som består av Løiten Linie, Gammel Opland og Lysholm Linie. Derfor mener mange at Gammel Reserve er bortimot kvintessensen når det gjelder akevitt. Det eneste som eventuelt mangler er noen dråper Simers Taffel. Da ville i såfall samtlige av de «fire store» være representert i en og samme flaske. Gammel Reserve er en mørk gyllen akevitt med kompleks krydderaroma der duften består av sherry, krydder, vanilje og eik. Den komplekse kryddersammensetningen og vanilje går også igjen i smaken sammen med toner av fat som akevitten har fått i løpet av tre års lagring. Gammel Reserve har et sukkerinnhold på 3 gram per liter og holder 41,5 volumprosent alkohol. Akevitten passer til tradisjonell norsk julemat, røkt og saltet kjøtt samt rakefisk.


 tilbake