Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Påskemeny fra Bøkeskogen

Selv om det holder med noe i glasset for de fleste akevittelskere, hender det fra tid til annen at en også trenger litt fast føde. Vi har derfor innledet en ny spalte i AquaVIT der vi utofrdrer en av våre kokker til å komme med meny- og akevittforslag. Først ute er Tommy Sundal ved Bøkekroa i Larvik.

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter
 
Når vinteren ruger over Bøkeskogen i Larvik, er dørene i Bøkekroa låst – helt til glade akevittvenner fra Vestfold og Telemark banker på. 16. januar samlet NAV Vestfold og Telemark og «Potet i Vestfold» nærmere 60 akevittelskere til «Potetens festaften», og i den anledning ble Bøkekroa vinteråpnet.

Familien Sundal som også driver Nye Bakeriverkstedet, et bakeri med egen kafe, og Sundallinjen, mer kjent som Farrisbåten på Farrisvannet, er også glade i akevitt. Derfor kan Bøkekroa skilte med hele 15 varianter i standardutvalget.

Menyen
På «Potetens festaften» ble det servert en meny av og med akevitt, og menyens forrett og dessert gjengis her. Hovedretten var salt kjøtt og flesk med rotmos og poteter fulgt av øl og akevitt – der valget falt på Gammel Opland. Vi antar at dette kan bli årets påskemeny i de tusen hjem – uten altfor mange strabaser på kjøkkenet i forkant. Skulle noen ønske litt svalende drikke i glasset ved siden av akevittene, tør vi ikke annet enn å anbefale Farris…

Larvikitt-gravet oksefilet
1 kilo oksefilet (mørbradfilet av okse fungerer meget godt)
40 gram sukker
40 gram salt
50 gram purre
grov pepper
timian
0,4 dl Larvikitt eller Løitens Sommer Aquavit

Fileten renses, gnis inn med krydder og legges i en form. Hell akevitt over. Plasser en liknende form på toppen slik at fileten blir presset. Sett gjerne noe tungt oppå for å øke presset. Fileten skal ligge slik i tre dager, men den må snus etter halvannen dag.

Dressing
2 hvitløksfedd
1/2 rødløk
1 neve pinjekjerner
1 dl Olivenolje
1,5 dl balsamicoeddik


Rødløk og hvitløk finhakkes og freses i olivenolje. Pinjekjernene has i. Når pinjekjernene har fått en gyllen brunfarge, kokes alt ut i balsamicoeddiken.
Oksefileten skjæres i tynne skiver og anrettes på en seng av ruccolasalat. Drapér med dressingen og garner med frisk timian.

Akevittforslag: Larvikitt eller Løitens Sommer Aquavit

Frukt- og akevittdessert
150 gram steinfrie svisker
150 gram tørkede aprikoser
50 gram rosiner
1´–2 appelsiner uten skall
2 dl vann
2 dl akevitt
2 dl sukker
1 vaniljestang
2 kanelstenger

Vann, akevitt, sukker, vanilje og kanel kokes i 20 minutter. Fruktene deles opp og legges i laken når denne er avkjølt. Desserten kan med fordel stå over natten i kjøleskap.

Serveres med hjemmelaget is og pynt med mynteblad.

Akevittforslag: Fru Lysholm Aquavit. tilbake