Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:








     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Akevittens festaften på biblioteket

En eim av søtlig brennevinslukt snek seg mellom bokhyllene - og rundt festdekkede bord ble glassene hevet høyt – midt mellom barnefag, romaner A-F, selvrealiseringslitteratur og andre verdenskrig. En aldri så liten flik av bibliotekhistorie ble skrevet da vi 13. april feiret akevittens dag sammen med dedikerte akevittvenner.


Tekst: Inger-Marit Østby, Østre Toten folkebibliotek

For aldri før har det vært fest av denne typen på Østre Toten folkebibliotek. Langt fra noen fyllefest, på tross av fem ulike slag akevitt på bordet, men derimot en real festhyllest til den sterke drikken godt forankret i norsk kulturhistorie og jordbrukshistorie – ja, faktisk skikkelig plantet i potetfåra, når sant skal sies. Et nytt samarbeid mellom Norske Akevitters Venner og Østre Toten folkebibliotek skulle vise seg å resultere i et populært arrangement med fulltegnet deltakerliste på godt og vel seksti feststemte akevittnytere.

Brennerihistorie
Med beliggenhet midt i et av landets mest fruktbare landbruksområder, passet det godt at akevittens festaften ble lagt nettopp til Østre Toten folkebibliotek. Så er også historien om brennevinsbrenning rik og betydelig her i kommunen. Dette fikk et lydhørt publikum høre mer om gjennom Ingvar Hages foredrag om brennerihistorie på Toten. President i NAV, Per Harald Grue, fulgte opp med foredrag om akevittens historiske vandring fra Eske Bille til Halvor Heuch. Smaksprøver ble servert underveis; Hammers Gylden, Rakfiskakevitt, Gammel Opland og Gammel Opland Edel Portvin. Den mest kuriøse smaksprøven var likevel et par dråper av Eske Billes «medisinske aqua vitae» - servert i sugerør.
   - Dette er ganske vondt, forsikret NAV-presidenten, men selv akevittnovisene (det vil si de serverende bibliotekarer) tok det med en klype salt da det ble hevdet at bevertestikler var blant ingrediensene.

Bok og brennevin
Servering av potetsuppe fra den lokale bedriften Thors, trekkspillmusikk av Bjørn Tellum, og allsang bidro til god stemning i det mørket senket seg over Toten og biblioteket denne kvelden. Det må også nevnes - Mjøsmuseet og Østre Toten bygdekvinnelag sine fine innlegg med tanke på videre kultursamarbeid.
   Brennevin og bok er kanskje ikke den mest naturlige kombinasjonen, tenker du, men når lokalhistorie, kulturhistorie, matglede og godt selskap ble forenet mellom bokryggene, føltes det utvilsomt som en særdeles god match. Vi på biblioteket sier tusen takk for besøket, takk for samarbeidet og velkommen tilbake!


 tilbake