Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

En messe med akevitt for helt vanlige mennesker

Norske Akevitters Venner i Rogaland og Stavanger var sterkt til stede på årets Edle dråper i Stavanger, Fagmesse for alle som liker øl, akevitt, konjakk og whisky! I invitasjonen het det: Er du glad i øl, akevitt, konjakk eller whisky, og ønsker å gjøre noe kjekt med venner eller kolleger fra jobben? Da er du hjertelig velkommen til å tilbringe en lørdags ettermiddag sammen med oss på Fagmessen Edle Dråper.


Tekst og foto: Nina Bøhnsdalen

NAV Rogaland og NAV Stavanger har siden i høsten 2013 samarbeidet om arrangement og medlemskvelder. Når nå Edledråper skulle arrangere sin andre øl- og akevittmesse, i år også med fokus på konjakk og whisky, var det et naturlig samarbeidsprosjekt.

Lokale akevitter
De lokale akevittene, Jærakevitten og Utsira-akevitten, var selvfølgelig på plass, og mannen bak Utsira-akevitten, Tor Håland, var tilstede og fortalte entusiastisk om ideen bak smaken på sin akevitt.
   Stig Bareksten i Det Norske Brenneri hadde tatt turen vestover denne lørdagen med sitt Arvesølv og bidro til at mange stoppet opp hos oss og fikk svar på sine spørsmål om akevitt. Til sammen delte vi ut flere hundre smaksprøver på akevitt og svarte på mange spørsmål, snakket med veldig mange hyggelige mennesker og økte medlemstallet vårt med cirka ti prosent.
   Vi var det eneste stedet på De røde sjøhus denne dagen det var mulig å smake akevitt, og det stedet som stort sett hadde kø for smaking alle de fem timene messen var åpen. Det var kjekt!

I alle aldere
De av oss som var unge voksne i Stavanger på 80-tallet, fikk vel frisket opp gode minner fra den gang det stort sett bare var to-tre steder å gå ut og drikke og danse en lørdagskveld. De røde sjøhus var stedet vi stod i kø flere timer før det åpnet for å komme inn. Denne kvinnedagen var også sjøhuset fylt av drikkeglade mennesker i kø, men alle var der for den gode smak.
   Ofte opplever vi at når vi treffes for å nyte akevitt er det en høy faktor av begynnende grått hår. Denne lørdagen var det god spredning på alder, og mange av de under 30 fikk seg en aha-opplevelse når de fikk smake akevitt. «Dette var jo godt!» - og noe helt annet enn den som noen villfarne servererrett fra fryseren julaften.
   En del av messen var viet ulike foredrag, og heldige var vi som fikk besøk av Per Haralds Grue som holdt et interessant foredrag for over 30 personer. De fikk være med på en akevittreise fra Adam og Eva til Halvor Heuch, og smaksprøver på Jærakevitten og Atlungstads mandelpotetakevitt. De fleste var nok noe skeptiske til fusellukten, og fikk gode eller dårlige minner fra en mer eller mindre fjern ungdomstid.
   Vi håper dette blir en årlig mese og at vi kan komme sterkt tilbake neste år.


 tilbake

Stig Bareksten fra Det Norske Brenneri forteller om akevitt generelt og Arvesølvet spesielt.Stor interesse for akevitt!