Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

NAV Nidaros i historiske omgivelser

Fru Inger til Austrått spilte en betydelig rolle i Norges historie, spesielt i forbindelse med innføringen av reformasjonen. Tidligere i år avla NAV Nidaros den gamle borgen et besøk.


Tekst: Torbjørn Auran, foto: Anne L. Engh

I vakkert vårvær reiste medlemmer av NAV Nidaros med hurtigbåt fra Trondheim til Ørland. På Ørland kysthotell møtte vi NAV-medlemmer fra Fosen og på hotellet fikk vi en hyggelig velkomst med potet med sild og valgfri akevitt. Vi var på veg til Austrått, den fantastiske borgen. Guide på turen var Terje Bratberg, historiker og den gang forvalter på Austrått.

Austrått
Vel fremme kunne Terje Bratberg ønske oss velkommen og begynte straks å fortelle om Austråtts historie og dens eiere. Fra ca år 1000 var det høyadelen som satte sitt preg på borgen, men fra 1721 ble det borgelige eiere. Fra 1919 har Austrått vært nasjonaleiendom. Den mest kjente av eierne på Austrått var Fru Inger Ottesdatter Rømer, mer kjent som Fru Inger til Austrått.
   Fru Inger spilte en betydelig rolle i Norges historie, spesielt i forbindelse med reformasjonen. På hennes tid, det vi si 1500-tallet, ble hovedbygningen reist. Østre del er imidlertid langt eldre, ettersom kapellet og tårnet er fra 1150-1220. Kansler Ove Bjelke var en av Norges fremste menn på 1600-tallet. Det var ham som utformet Austrått slik vi kjenner anlegget i dag med pyramiden fra 1665, porten som er omkranset av adelsvåpen, den nedre borggårds bygninger og karyatider, loggia, gravkoret med hans egen og hustruenes kister, samt det fornemme inventaret i kapellet. I kapellet ser vi også syv skulpturer fra middelalderen, blant dem den kjente Austråttmadonnaen fra 1200-årene. Flotte smijernsarbeider fra fru Ingers og Ove Bjelkes tid, hører også med til det vi fikk oppleve på Austrått.

Slottsmiddag i riddersalen
Etter en fantastisk omvisning i hele borgen var det duket for slottsmiddag i Riddersalen. Kokk og servitører fra Ørland kysthotell presenterte en flott meny der vinene på menykartet var byttet ut med øl og akevitt. Varmrøkt laksemousse, helstekt indrefilet og konfektkake.
   Deilig mat i historiske omgivelser, og selvsagt var det både taler og akevittsanger før selskapet returnerte hver til sitt.


 tilbake

Slottsmiddag i Riddersalen.Presidenten i NAV Nidaros, Torbjørn Auran, takker Terje Bratberg for en fantastisk dag.