Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

NAV Oslo Øst på tur til Valdres

Helgen 24.-26. september 2010 var det duket for Valdres-tur for NAV Oslo Øst.

Etter hvert som gjestene ankom Nythun Høyfjellstue, møttes vi i kafeteriaen til en hyggelig prat. Kl.20.00 gikk vi til bords og møtte et Valdres-bord med alle tenkelige retter av hjemmelaget mat som passet godt til akevitt og øl. Det ble avsluttet med et praktfullt dessertbord.
   President for NAV Oslo Øst, Kjersti Aslaksrud, ønsket velkommen og orienterte om oppholdet. Etter måltidet gikk vi over i Låven, hvor vi kunne kjøpe forfriskninger. Praten gikk livlig ut i de små timer.

Nysnø
Lørdag våknet vi til et hvitt landskap. Etter en deilig frokost gikk vi på tur. Grethe Aslaksen, som hadde vokst opp i dette området, var guide og ledet oss til topps. Målet var et minnesmerke fra krigens dager, og der fikk alle noe å varme seg på i form av flytende potet. Humøret var på topp, og på turen ned fant vi, til tross for snøen, champignon og skjellpiggsopp. Vel tilbake ventet en god lunsj med fårikål, og hjemmebakt kringle til kaffen.
   Kl.16.00 var det akevittkurs i Låven. Tross kald tur på formiddagen, møtte alle opp til kurs. Mary Månum, akevittansvarlig på Vinmonopolet på Fagernes, kåserte om akevittens historie og dagens forskjellige akevitter. Deretter var det orientering og smaking av fem forskjellige typer akevitt. Disse var Simers Taffel, Fru Lysholm, Gammel Oppland, Rakfisk akevitt og Maquavit.

Gourmetmiddag
Etter en times hvile var det tid for kveldens gourmetmiddag. Forretten var akevittgravet vill laks. Neste rett var også en smaksnytelse: dampet torskefilet med ovnsbakte tomater i urtesaus. Som hovedrett fikk vi reinsdyrkalv fra Valdresflya, og som avslutningen en dessert av rødvinskokt fersken med hjemmelaget vaniljesaus. Alt var smakfulltog nydelig anrettet. Verten, Jørn Utheim, ønsket velkommen til bords og orienterte om maten. Han fortalte litt om stedets bakgrunn. Kongeparets besøk på Nythun Høyfjellstue i juni måned ble det også fortalt morsomme historier om.
   Akevittvenner er sosiale og sanglade folk, og med et sanghefte fullt av akevittsanger, var det ikke vanskelig å finne tonen. Mange ønsket tur til Nythun som en tradisjon, men dette får styret vurdere. Presidenten takket vertskapet og betjeningen for fabelaktig mat og et hyggelig opphold. Søndag opprant med strålende vær. Etter brunchen var det oppbrudd, og hjemturen startet for de fleste mens noen ville gå tur i det fine været. Styret fikk i etterkant en klage fra en av turgåerne: Denne gangen fant de ingen som delte ut akevitt på Tveitastølstoppen…


 tilbake

Alle medlemmene ville være med ut på tur. Her starter turen med Nythun Høyfjellshotel i bakgrunnen.Tross snø ankom folk Tveitastølstoppen. Til høyre er målet, hvor det blant annet sluppet våpen under krigen.Visepresidenten i NAV Oslo Øst, Grethe Aslaksen fortalte fra området i gamle dager.Alle ble møtt med en Birkebeiner akevitt, som varmet godt i kulden. Tilbaketuren gikk greit. Lunsjen ventet.Fårikål passer godt sammen med øl og dram.Styret gjorde klart til kurs i låven. Kasserer Gerd Aslaksrud skjenker akevitt. Mary Månum (t.h.) fra Vinmonopolet på Fagernes kåserer om akevitt.Verten på Nythun Høyfjellstue forteller om maten og stedet.