Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Oppland med egen avdeling

I forbindelse med autoriseringen av Gamletorvet Spiseri på Gjøvik i oktober 2002, ble det valgt et interimstyre hvis formål var å etablere Norske Akevitters Venner avdeling Oppland. Nå er avdelingen etablert, og fredag 21. februar ble det invitert til Venneaften.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter, tegning: Herb, Oppland Arbeiderblad
 
Samlingsstedet var nok en gang Gamletorvet Spiseri, og på menyen sto tradisjonskost som gul ertesuppe med hjemmebakt flatbrød, salt flesk, kjøtt av lam og okse samt Vossakorv, kålrotstappe og mandelpoteter. Det hele ble avsluttet med Potetens velsignelse. Ikke uventet ble det servert Gammel Opland til hovedretten. Måltidet var i tråd med gamle mattradisjoner og var en typisk før-faste-meny. 108 satt til bords mens ventelisten talte ytterligere 100.
– Derfor arrangerte vi likegodt en ekstra Venneaften der 60 personer deltok, forteller leder Øivind Danielsen. Interimstyret i NAV avdeling Oppland vil benytte det første året til å organisere av virksomheten. I tillegg vil det bli avholdt ulike arrangementer der Valdres og Lillehammer allerede er på kartet. Styret består av Kirsten Gustad, Anne-Liss Aass, Jan Håvar Korshavn og Øivind Danielsen. Formålet er å ivareta den særnorske kulturarven og bidra til akevittens fremme.
 
Til Hammers rike
Lørdag 24. mai 2003 arrangerte NAV avdeling Oppland utflukt med buss til Hammers rike, det vil si Hadelandsdis-triktet. Etter en stopp på Melbostad der Christopher Blix Hammer i sin tid regjerte, gikk turen videre til Nes brenneri. Dette ble nedlagt cirka 1980 men er nå restaurert og inneholder utstyr som illustrerer hvordan brenningen foregikk i tidligere tider. I Røykenvik var det stopp med mat fra Hammers tid, drikke – blant annet en «Rond» – og underholdning.
 
Deltakerne som var 100 i tallet, fikk også oppleve tidligere brenneribestyrer Kaare Hagen som nå er 84 år gammel. Han orienterte om hvordan virksomheten ble drevet ved brenneriet fram til nedleggelsen. En av dem som vet mest om Hammers liv og levnet på Melbostad, Anne Lise Jorstad, holdt deretter et glit-rende foredrag om Chr. Hammer og hans betydning for utviklingen av norsk akevitt. Tidligere direktør i HOFF Norske Potetindustrier, Kåre Lyngstad, hadde i anledning dagen fått rollen som kjøgemester.


 tilbake