Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Populær akevitt i Lågendalen

For en tid siden ble Lågen Aquavit lansert - og årets julegave ser ut til å bli en flaske Lågen sammen med to glass med logo.


Akevitten har også fått bra oppslag i lokalpressen. Lågen Aquavit har frisk smak med hint av sitrus og lang ettersmak med lakris og fin sødme. Duften inneholder karve, fenikkel og sitrus, - og fargen er lys gylden. Akevitten er produsert av Det Norske Brenneri i Grimstad og er basert på tradisjonell destillasjon med norsk potetsprit og krydderdestillater som råstoff.


I Østlandsposten sto følgende - signert - og med tillatelse fra - Nils-Erik Kvamme:

Norske Akevitters Venner (NAV) avdeling Lågendalen lanserer sin nye akevitt – Lågen. Offisiell lansering 13. oktober i Larvik, 14. oktober i Lardal og 18. oktober i Kongsberg.

Det er tirsdag formiddag. Lågen har ikke all verdens kraft å by på, men innholdet i akevittentusiastenes nye flaskefor byr på både kraft, krydder og karisma.
   – Den er god, slår president i den klingende forkortelsen NAV Lågendalen, Øyvind Bergene, fast. Da Lågendalsavdelingen ble stiftet av akevittnyterne i dalen i 2013, bestemte de seg fort at målet på sikt var å lage sin egen versjon av de edle dråpene.

Historisk sus
– Vi kikket i historiebøkene og skjønte fort at på begynnelsen av 1800-tallet var det utstrakt brennerivirksomhet i dalen, forteller Bergene. Så mange som 17 gårder hadde eget brenneri og salg av brennevin.
   – De solgte i pott, pel eller pitt, forteller Jacob Schjerven og henter fra målebegrene som ble benyttet den gangen. Den nylanserte akevitten som nå ser dagens lys ved Lågens bredd, er så visst ingen etterkommer av datidens brennevin.
   – Men inspirert av historien har vi hentet fram en akevitt for å hedre de gamle tradisjonene, understreker Bergene.
   – Det smaker ikke 1829 av denne, men den er like fullt en kulturbærer som er god og rund og kan nytes langs Lågens bredd. Eller hvor som helst i landet for den saks skyld, legger han til.

Det Norske Brenneri
Det er Det Norske Brenneri i Grimstad som står bak produktet, og akevittentusiastene er rimelig stolte av at dette er cognac- kongen Jon Bertelsens første akevitt.
   – Litt av poenget var at akevitten skal ha lokal tilhørighet, og derfor har vi hentet karven fra Komnes og tyttebær fra Lardals skoger. Den er lagret 21 måneder på eikefat, og har fått sitt særpreg. Rund og god og ypperlig til god mat, slår Bergene fast og får god sekundering av presidentkollega fra NAV Vestfold, Rolf Huseby, som har prøvd de gylne dråpene til fårikål.

Passer til mat
– Ypperlig! Til og med datteren min måtte han en ekstra, smiler han.
   – Det viktigste er å få fram en hedersdrikk til ære for Lågen og Lågendalen som skal passe til tradisjonsrik mat. Det er også NAVs hovedformål – skape kultur for god mat og drikke, sier Bergene. Det er foreløpig produsert 3.000 flasker for salg, og akevitten finnes på polets bestillingsutvalg.
   – Polet i Larvik har tatt inn akevitten og det er totalt solgt 500 flasker allerede, sier Bergene.

Egne glass
Som seg hør og bør har også NAV Lågendalen laget sine egne glass, og tilbakemeldingene på innholdet i flaskene har vært gode både fra lokale medlemmer og andre tjuvsmakere.
   – Nå lanseres akevitten offisielt i Larvik den 13. oktober, i Lardal dagen etter og på Kongsberg tirsdag 18. oktober. Det er bare å glede seg til høsten, sier en meget stolt president. tilbake